NYE ÆRESMEDLEMMER

Styret i Norsk Tonekunstnersamfund har utnevnt to nye æresmedlemmer

Terje Boye Hansen

Terje Boye Hansen

Terje Boye Hansen er en norsk dirigent og fagottist. Han har vært ansatt ved Den Norske Opera fra 1968 hvor han virket som solofagottist fram til 1990 og som kapellmester fra 1992. Han var sjefsdirigent i Kristiansand Symfoniorkester fra 2000 til 2006.

Etter å ha avsluttet sitt orkestervirke i 1990 ble han etter kort tid igjen tilknyttet Den Norske Opera, denne gang som dirigent.

Hans repertoar omfatter en rekke operaer og operetter, samt en rekke balletter. Noen av operaene han har dirigert er Carmen, La traviata, Madama Butterfly, Hänsel und Gretel, Don Giovanni, Cosi fan tutte, Tryllefløyten, Ildfuglen, Vårofferet m.fl. Han har hatt utallige oppdrag for radio og TV og engasjementer i England, Tyskland, Sør-Afrika, Russland, Polen og Sverige.

Han har turnert i Norge, Finland, Danmark, Tyskland og Italia med Den Norske Opera, bl.a. med balletten The Tempest av Arne Nordheim og Glen Tetley, og i London med Prokofievs Romeo og Julie. Høsten 1988 mottok han prisen som Festivalens dirigent ved den internasjonale festivalen Neue Musiktheaterwerkstatt, arrangert som en del av Kulturstadt Berlin 88.

I de senere år har Boye Hansen lagt ned en stor innsats for å gjøre glemte deler av norsk musikkhistorie kjent for dagens publikum. Særlig har han jobbet mye med norsk romantisk musikk rundt forrige århundreskifte, også kjent som gullalderen i norsk musikkhistorie. Dette gjenspeiles tydelig i listen over plateutgivelser med Boye Hansen som musikalsk leder. Blant komponistene han har dratt fram i lyset er Hjalmar Borgström og Sigurd Islandsmoen.

Liv Glaser

Liv Glaser

Liv Glaser er en norsk pianist og musikkprofessor, kjent fra flere internasjonale musikkutgivelser og konserter.

Liv Glaser er datter av de klassiske musikerne Ernst Glaser som var konsertmester i Oslo Filharmoniske Orkester og pianisten Kari Marie Aarvold. Hun er halvsøster av cellisten Ernst Simon Glaser som er solocellist i Den norske Operas orkester.

Hun studerte under Robert Riefling, i Paris under Marcel Ciampi og Vlado Perlmutter, og Lev Oborin ved Moskvakonservatoriet. Hun har dessuten studert under ungarske Ilona Kabos og tyske Wilhelm Kempff.

Glaser debuterte 1960 og var sentral ved Festspillene i Bergen 1962. Hun ga ut fem Mozart-plater som resultat av et fordypningsprosjekt under Paul Badura-Skoda, videre ved Cornell University, der hun fordypet seg under Malcolm Bilson i hammerklaver (1990).

Hun tiltrådte som amanuensis ved Norges musikkhøgskole da denne startet i 1973, og ble professor samme sted i 1994.

I sitt virke som utøver og med sin undervisning har hun bidratt sterkt til en økt interesse for hammerklaver og for klassisk-tidlig-romantisk oppføringspraksis. Hun har spilt inn tallrike CD’er på hammerklaver som har fått strålende mottagelse nasjonalt og internasjonalt.

Liv Glaser ble tildelt Kongens Fortjenstemedalje 1965, Lindemanprisen i 2004 og Grieg-prisen 2014.

Foto: Kjetil Asdal Bjørgan