Månedens tonekunstner

Foto: Alastair Bett

Dirigent Eivind Aadland er månedens tonekunstner – sjefsdirigent og kunstnerisk leder for Tasmanian Symphony Orchestra, en dedikert mentor for unge dirigenter i Norge, og en entusiastisk samler av samtidskunst!

Når Aadland reiser verden rundt og dirigerer symfoniorkestre, eller utforsker hvordan billedkunst kan integreres i musikken, sørger han alltid for å sette av tid til et galleri eller to. Jakten på det ene, helt spesielle kunstverket følger ham overalt!

Eivind ble født i Bergen i 1956, hvor han også vokste opp. I Bergen fulgte faren ham på musikkskolen for å lære å spille trompet – Eivinds store drøm som barn. Trompetplassen var opptatt, men det var ledig på fiolin. Den skuffede niåringen begynte likevel å spille fiolin i Fridalen skoles strykeorkester – starten på en bemerkelsesverdig og suksessfull musikalsk reise.

Etter ett år på videregående fikk han tilbud om praktikantstilling i Harmonien i Bergen. Her tok han på seg alt han fikk av oppgaver, og fikk en intens og bratt start som profesjonell fiolinist!

Deretter studerte han ved Norges musikkhøgskole, der han var fiolinelev hos den legendariske fiolinisten Camilla Wicks. Hun tente for alvor gnisten i Eivinds ambisjoner, og han fulgte henne videre til USA for å delta på hennes mesterklasser.

Senere tilbrakte han en viktig periode i Sveits, hvor han ble sterkt inspirert av Sándor Végh. Han spilte også kammermusikk og fikk timer med selveste Yehudi Menuhin ved det prestisjetunge Menuhin Music Academy. Dette ble et avgjørende kapittel i Aadlands utvikling, hvor han fikk nærkontakt med viktige musikalske tradisjoner. Både Menuhin og Végh hadde jobbet direkte med Bartók. Et høydepunkt var å spille Brahms' fiolinkonsert for Végh som stadig refererte til sin lærerJenő Hubay, som selv hadde spilt med Brahms.

Sándor Végh og Eivind Aadland. Foto: Privat

Gjennom sine mange oppdrag som fiolinist ble han kjent med European Union Chamber Orchestra, hvor han i ti år fungerte som spillende leder. Orkesteret turnerte verden rundt, og det ble et vell av konserter og innspillinger. Det var særlig her interessen for Haydn-symfonier og partiturlesing vokste – og banet veien for en naturlig overgang til dirigentfaget.

Med støtte fra Statens arbeidsstipend reiste Aadland til Finland for å studere direksjon med den anerkjente dirigenten Jorma Panula. Dette ble et viktig vendepunkt i karrieren.

I en alder av 35 fikk han stadig flere dirigentoppdrag i Norge, og ble snart tilbudt stillingen som sjefdirigent for Trondheim Symfoniorkester.

Medvirkende til hans gjennombrudd var kontakten med Mariss Jansons som uttalte:
"Give him anything – he is great – you will see!"

Internasjonalt har Aadland gjort seg sterkt bemerket med blant annet en utgivelse av Griegs komplette symfoniske verker med WDR i Köln, som av Gramophone er betegnet som enestående innenfor dette repertoaret.

En periode var han også første gjestedirigent for Queensland Symphony Orchestra og er viden kjent for publikum i Australia og Øst-Asia gjennom utstrakte turneer i den delen av verden.

Et av høydepunktene er samarbeidet med kunstner Alexander Polzin i en visuell tolkning av Griegs Peer Gynt, fremført både i Barcelona og på Festspillene i Bergen.

Aadlands imponerende diskografi speiler hans allsidighet og engasjement for norsk musikk. Her finner vi innspillinger dedikert til komponister som Eivind Groven, Arne Nordheim, Ludvig Irgens-Jensen, Ole Bull og Gerhard Schjelderup. Som fiolinist har han spilt inn Kurt Weills fiolinkonsert og Alban Bergs Kammerkonsert.

I 2001 ble Eivind tildelt den første norske Sibelius-prisen.

Med Jorma Panula. Foto: Privat

Ved siden av musikken har Aadland alltid hatt en sterk lidenskap for kunst. Sitt aller første honorar som fiolinist brukte han på et litografi av Salvador Dalí. Samtidskunst har siden vært en viktig del av livet, og på lange flyturer til Tasmania tar han ofte frem skisseboken som i dette selvportrettet fra korona-tiden:

Eivinds kunstsamling inkluderer verk innen maleri, fotografi, video og installasjon. Denne visuelle nysgjerrigheten gjenspeiles også i musikken, som i det nevnte samarbeidet med Alexander Polzin om Peer Gynt, og senest i det tverrkunstneriske prosjektet Over Seas med den finske kunstneren og fotografen Elina Brotherus som ble presentert i Kilden i Kristiansand, og som nå vises i Kunstsilo.

Eivind Aadland er kunstnerisk leder for Tasmanian Symphony Orchestra, og med dette orkesteret har han nylig spillt inn Bartóks Musikk for strykere, slagverk og celesta som kommer ut i løpet av året.

Aadland er også engasjert i talentutviklig og arbeid med unge musikere. Han gir mesterklasser i direksjon gjennom Dirigentløftet, og han har dirigert de nasjonale ungdomsorkestrene i Norge, Island og Australia.

(Skrevet av Ellen Sejersted Bødtker)

Eivind Aadland. Foto: Tasmanian Symphony Orchestra

Neste
Neste

Månedens tonekunstner